Pictogram Concert
ZO
17-11-2024

Chimaera Trio

zondag 17 november 2024
CHIMAERA TRIO
zondagmiddagconcert door Annemiek de Bruin, klarinet, Irene Kok, cello en Laurens de Man, piano
15.30 uur in de “De Kappen”, Blankenburgerstraat 40-42, Haaksbergen

Het Chimaera Trio, opgericht in 2012, profileert zich als ambassadeur van de interessante en ongebruikelijke combinatie van een blazer (klarinet), een strijker (cello) en een toetseninstrument (piano). De samensmelting van de klanken van deze drie totaal verschillende instrumenten zorgt voor een bijzonder kleurenpalet, waarmee het trio zich weet te onderscheiden.
Door zich in beroemde klarinettrio’s (bijvoorbeeld Brahms, Beethoven) en onbekende originele werken te verdiepen, alsook zelf muziek te arrangeren, verbreedt dit trio het repertoire en daarmee de mogelijkheden van deze bezetting.
Al snel na de oprichting was het Chimaera Trio te horen tijdens o.a. het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en won het prijzen bij het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en het Storioni Concours. Dit succes legde de basis voor een langdurige samenwerking; sindsdien heeft het Chimaera Trio in zalen gespeeld als het Amsterdamse Concertgebouw en Muziekgebouw Eindhoven, en was het te horen bij verschillende festivals.
In 2019 was het trio onderdeel van het talenttraject “AVROTROS Klassiek presenteert!”, hetgeen resulteerde in een cd-opname en meerdere media-optredens.
Opnamen werden meermaals uitgezonden op Radio 4 en NTR Podium.
In het najaar van 2021 verscheen  de cd ‘Fin de siècle’ bij het internationale label MDG. Het album heeft terecht deze titel meegekregen, al maken de daarop vastgelegde werken geen deel uit van de turbulente vernieuwingsdrang die we met dit tijdvak associëren.

De naamgeving van het trio stamt van de chimaera, het driekoppige monster uit de Griekse mythologie. Zeer toepasselijk voor een trio van bijzondere samenstelling waarvoor relatief weinig repertoire voorhanden is en dus allerhande bewerkingen maar ook specifieke compositieopdrachten als ‘uitlaatklep’ moeten fungeren. Bij het Chimaera komt werkelijk van alles voorbij, van licht gestemde salonmuziek tot middeleeuwse danswijsjes, van laatromantische kamermuziek tot eigentijdse composities. Aan een ensemble als dit kunnen daarom zonder enige reserve kameleontische eigenschappen worden toegedicht. Driekoppig, maar bepaald geen monster… Het is een voortreffelijke cd geworden, gevuld met bijzonder fraai gestileerde en technisch vlekkeloze uitvoeringen.

De Kappen
Blankenburgerstraat 40-42
7481 EB Haaksbergen
ZO
17-11-2024
15:30 uur