Pictogram Concert
ZO
19-10-2025

Daniel Rowland & Borys Fedorov

zondag 19 oktober 2025
DANIEL ROWLAND EN BORYS FEDOROV
zondagmiddagconcert door Daniel Rowland, viool en Borys Fedorov, piano

15.30 uur in de “De Kappen”, Blankenburgerstraat 40-42, Haaksbergen

Een aantal jaren geleden speelde pianiste Diana Ketler de compositie ‘The Messenger’ van Valentyn Silvestrov op het Stiftfestival van Daniel Rowland. Rowland was diep geraakt door de muziek: “Ik had het gevoel alsof we verbonden waren met de geest van Mozart en Schubert. Ik werd meteen geraakt door deze ontroerende, tedere en magische muziek”. De tijdloze mysterieuze melodieën van Silvestrov zijn troostend en vol nostalgie, vaak amper een fluistering.
Een paar jaar later in 2021 nodigde Daniel Rowland de vooraanstaande Oekraïense pianist Borys Fedorov uit om ‘The Messenger’ op de 17e editie van het Stiftfestival te spelen in een programma met werken van Mozart, Schnittke en Pärt. Zowel Alfred Schnittke als Arvo Pärt refereerde naar de Oekraïense Valentyn Silvestrov als “één van de grootste componisten van onze tijd”. Niet lang na dit concert zou Fedorov zijn leslokaal van het Kiev Conservatorium moeten verlaten om de allerlaatste KLM-vlucht naar Amsterdam te halen, waar hij zich aan de vooravond van de Russische invasie herenigde met zijn dochter, pianiste Anna Fedorova.
Het contact tussen Daniel Rowland en Borys Fedorov leidde tot het opnemen van een CD met muziek van Silvestrov. Dit album is een eerbetoon aan een unieke muzikale stem en een diepe buiging voor Rowlands Oekraïense vrienden.

De Kappen
Blankenburgerstraat 40-42
7481 EB Haaksbergen
ZO
19-10-2025
15:30 uur