Pictogram Lezing
DO
11-01-2024

De Amsterdamse Joffers

donderdag 11 januari 2024
DE AMSTERDAMSE JOFFERS
beeldendekunstlezing door Maria Driessen
19.30 uur in de “De Kappen”, Blankenburgerstraat 40-42, Haaksbergen

Maria Driessen en de Kunstkring Haaksbergen: lezingen met hindernissen
In december 2020 was ons land nog steeds in de ban van het coronavirus. Dat betekende dat de lezing over de Etrusken door Maria eigenlijk niet door kon gaan. Maar daar was wat op gevonden. Er waren die avond twee sessies van elk slechts drie kwartier, zodat er toch werd voldaan aan de eis dat er maar een beperkt aantal bezoekers per keer in de zaal mocht zijn. Het was alles behalve ideaal, maar er was tenminste een lezing.
Een goede drie jaar later had de Kunstkring Maria Driessen weer uitgenodigd. Dit keer om een lezing te verzorgen over de Amsterdamse Joffers.
Nu dreigden de weergoden roet in het eten te strooien. Door de plotseling opgetreden gladheid kon de spreekster niet meer op tijd met de bus vanuit Goor naar Haaksbergen komen. In allerijl werd er een chauffeur geregeld die Maria Driessen opgehaald heeft van het station in Goor. De lezing kon toch nog op tijd beginnen.
Na afloop van de geslaagde lezing was het nog steeds spekglad. De chauffeur slaagde er desondanks toch in om haar weer op tijd op het perron in Goor af te zetten. Via email liet ze weten: “De terugreis is gelukkig vlekkeloos verlopen, alles sloot mooi aan. Ik was om 23.00 uur thuis.”
Uit het voorafgaande mag duidelijk zijn, dat de organisatie blij was dat er toch nog zo’n dertig kunstliefhebbers de gladheid hadden getrotseerd. Onder normale omstandigheden was dit natuurlijk een teleurstellende opkomst geweest.
De aanwezigen hebben een fantastische avond gehad waarbij Maria Driessen enthousiast een lans brak voor het werk van Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff. De Amsterdamse joffers, die door het naoorlogse COBRA-geweld kunsthistorisch waren ondergesneeuwd.

De Kappen
Blankenburgerstraat 40-42
7481 EB Haaksbergen
DO
11-01-2024
19:30 uur